Home 機構簡介 Introduction
中小企國際聯盟-機構簡介 Introduction

各位

「一帶一路」已成為香港城中熱話, 加上「阿里雲」宣布將於新加坡設立數據中心, 好像配合「一帶一路」的發展戰略,令人關注。翻查資料,「阿里雲」的數據中心已遍布杭州、北京、青島、深圳、香港和美國硅谷,並宣布與英特爾(Intel)、香港電訊PCCW、美國數據中心Equinix、新加坡電訊SingTel、杜拜Meraas、法國IT 管理服務商Linkbynet,以及香港中華煤氣等多間企業組成聯盟,進軍全世界。

回看香港,對於如何應對「一帶一路」的發展仍在探索階段,差不多每天都有講座或腦震盪會議,冀能找出一個可配合的方向。正如所有東西文化接壤的地方,香港也形成一個縱橫交錯的鹹淡水交界生態系統。

一方面是密度比較低,接近表面深度比較高的淡水層;另一面是密度比較高而深度比較低的深海層;中間則夾着一層海水溫度隨着深度而急劇變化的「溫躍層」,將海水分成上下水溫截然不同的兩層。不同的生物生活在不同水層,之間形成一個互相關連的生態系統,當中有些是生產者,有些是消費者,還有一些是分解者,同時提供養分給生產者及消費者。

香港企業可能三者皆是,尤其是分解者。進一步看,香港緊貼大陸,形成更具優勢的「河口生態系統」。這裏的生產者產品(包括服務)先經分解者拆散,再為消費者所用,由於消耗不算太多,過多的基礎生產量可提供給鄰近生態系統。

這些不同水溫及密度的分層,可以用不同特性的「雲」來表示。來自中國的「阿里雲」可以代表某一生態環境,聯繫着分布於大江南北不同區域的用戶,他們騰上「阿里雲」踏足香港, 然後飛去美國, 再跨進東南亞,下一步可能跳去中東,最後到達歐洲。

其他海外的「雲」例如「亞馬遜雲」、「谷歌雲」、「微軟雲」等等,亦代表着不同生態環境,盛載着不同地域和性質的用戶。

「亞馬遜雲」針對基礎設施建設,「谷歌雲」針對技術型軟件開發,「微軟雲」針對辦公室自動化的應用等,各適其適。這些「雲」又聯繫着世界各地用戶,匯聚在香港。

香港企業應按照不同需要躍上不同的「雲」,一方面在「阿里雲」上連結廣泛的內地用戶,另方面又連結上海外林林總總的雲端平台上的用戶,發揮出中轉站的角色。

香港以高效率著稱,應高度自動化,將商流、金流、物流、資訊流、文化流等做到無縫接合,變成一個高速轉接器。這個轉接器若能連接多個不同地域的制式,價值就愈高,愈多愈快就愈好。我們可稱之為網上絲綢之路,乘着「阿里雲」到下一站,以電子的速度連接全世界!

祝  商機滿溢及生意興隆!

屈國良

中小企國際聯盟會長

 

中小企國際聯盟,以下簡稱“本會”是在二OO三年已開始醞釀的中小企業及專業服務組織。擬聚了一群志趣相投的友好企業家,團結網絡力量,積極促進商務及社務的氣候,提升經濟和生產力,幫助社會民生發展及企業進步!

本會並透過聯系友好商會和社會企業為交流平台,鼓勵所接觸的香港企業家們、國內及海外的企業家們能互動產生有共同的國際化視野,前瞻商務的優勢,發掘商機。與各方各地的重點機構單位及各負責領導表表者,彼此以開放的心懷,學習對方的長處,坦誠交流互勉。俾能獲益互補,推動促進企業集群的特色,成為一股國際經貿力量。為國家及香港的現在及未來工商貿和社會的發展,作出有效的策略建樹,配合國家政策及政府行為的支持和鼓勵。以穩步的發揮果效,整合本地、海外的視野及工作,貢獻社會,積極推動改善民生。

方向目標是增進與企業家及專業服務專家的溝通,深化友誼,發掘商機,建構實力,歸屬團結,推廣社關,達致和諧社會,國富家强!


本會亦是香港廣東社團總會、九龍總商會、中華總商會的團體會員,促進更廣更深的商務和社務的合作領域! 


企業創造市場
同心合作服務

羅文浩

中小企國際聯盟

會牧

 

SME Global Alliance (SMEglobal) has been started as SME entrepreneurs and professionals gathering since 2003. It formed a group of friends with entrepreneurial co-visions and co-interests. We continuously nurture and network our strength to proactively develop business and social climates. It upgrades economy and productivity to help social civil development and business growth !

SMEglobal, as an exchange platform, liaises with related business associations and social enterprises to encourage those entrepreneurs of Hong Kong, Mainland and overseas extending business globally, visioning and accomplishing opportunities. We meet leaders of well-stated institutions of different places to open and strengthen ourselves one another. It thus supports one another to enhance the enterprise clustering for global economic and trading sourcing. It also effectively strategizes the industrial and commercial developments of Hong Kong and Mainland in order to cope with government supportive endeavour of their policies and behaviours. It steps out steadily with foundation move to integrate local and overseas insight and work, to contribute the community; to actively improve people’s living standard and environment.

Direction and objective are to enhance the communication of entrepreneurs and professionals, deepening the relationship, creating the opportunity, constructing the capability, networking the belonging, promoting the social caring, making the harmony of society, and thus strong family and country !

Wish full of business opportunity and prosperity !

 

本會有以下委員會,擬聚不同行業小組企業家們,共創先機商遇。

  • 安老委員會
  • 環保與健康委員會
  • 地產委員會
  • 資訊及科技委員會
  • 國際商貿委員會
  • 政府關係及政策委員會
  • 國內事務委員會
  • 人力資源及外包委員會
  • 會員事務委員會
  • 私募基金及孵化委員會
  • 知識產權委員會
  • 零售批發及服務委員會
  • 文化創意產業委員會
  • 企業財務及資產發展委員會
  • 教育及培訓委員會
  • 企業家委員會

Our alliance has the following committees with various entrepreneurs to co-create the business opportunity and accomplishment :

Environmental Protection and Health Committee
Corporate Finance and Assets Development Committee
Education and Training Committee
Retail, Wholesale and Service Committee
Elderly Affairs Committee
Membership Affairs Committee
Mainland Affairs Committee
International Business and Trade Committee
Information and Technology Committee
Human Resources and Outsourcing Committee
Government Relations and Policy Committee
Private Equity and Incubation Committee 
Property Committee
Intellectual Property Committee 
Entrepreneur Committee
Cultural and Creative Industry Committee